Niedożywienie lub niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia.
Prace nad rozporządzeniem dotyczącym wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian - poinformowało PAP Ministerstwo Zdrowia, odnosząc się do doniesień informujących, że resort wstrzymał prace nad standardami żywienia w szpitalach.
Jednak według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych, z kolei aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca natomiast uwagę, że liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych.
Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach przygotowano w 2022 r.
Dokument określa m.in. rodzaje diet - zakłada wprowadzenie 15 diet i 9 ich modyfikacji, rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych.
Kilka dni temu media obiegła informacja, że resort zdrowia, który zapowiadał zmiany w żywieniu pacjentów szpitalnych, wycofał się z obietnic.
Ministerstwo Zdrowia poinformowało PAP, że w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę "dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia".
Resort zdrowia dodał, że aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę. "Niezwłocznie po jej zatwierdzeniu, prace nad projektem rozporządzenia zostaną wznowione"- zapewniło ministerstwo.
MZ zauważyło, że od lipca 2022 r. trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" oraz Instytutem Matki i Dziecka.
Opracowane wymagania zostaną włączone do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.(PAP)
Autor: Agata Zbieg
agz/ mhr/
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu nkp24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz