Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu partię kefiru. Powodem tej decyzji jest wykrycie obecności bakterii Salmonella.
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - wskazuje w komunikacie GIS.
Producent - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy - niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej partii produktu z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.
Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica
Numer partii: 25.03.2023/1
Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz