GIS ostrzega przed partią cukru kokosowego, w której stwierdzono obecność glutenu. Produkt został wprowadzony do sprzedaży w Polsce.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu glutenu w partii ekologicznego cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji. Zgłoszenie trafiło do Polski poprzez unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Chodzi o produkt EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 g, numer partii LT251059, z datą minimalnej trwałości 10.10.2027 i kodem kreskowym 5903111231576.
Producentem jest Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek.
Obecność glutenu w stężeniu powyżej 20 mg/kg sprawia, że spożycie tego cukru może być niebezpieczne dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę. U wrażliwych konsumentów może dojść do wystąpienia reakcji alergicznej.
Producent poinformował kontrahentów o problemie, a odbiorcy rozpoczęli procedurę wycofania towaru z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces na terenie kraju.
Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę powinny unikać spożywania cukru z tej partii. Jeśli produkt został już zakupiony, najlepiej zwrócić go do miejsca zakupu lub zutylizować.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Gabriela Sanda z Pixabay
Rząd potwierdził termin wypłat "czternastki"
no no 14 i brakuje jeszcze 15
moniek
23:46, 2025-08-01
Kradli elementy nieczynnego torowiska
hahahaha no tak po co nam w PL pociągi :P
Albin
20:17, 2024-11-17
Dzielnicowi uratowali nieprzytomnego mężczyznę
No panowie postaraliście się :)
Mirka
20:16, 2024-11-17
3 osoby poniosły śmierć na miejscu, 3 osoby zostały zab
Masakra - pewnie prędkość się liczyła
Matii
20:15, 2024-11-17
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz